Istrajnost – vrlina uspešnih

Da li vam se nekad dogodilo da ne završite posao koji započnete? Da li ste osetili da vas nešto „koči“ i da pored svog truda koji ulažete, nailazite na zid koji sprečava vaš napredak?

Istrajnost je jedna od najvažnijih vrlina uspešnih ljudi. Kad god Vam se učini da treba da odustanete, da i pored velikom trudu ne vidite rezultate,  setite se metafore o klesaru. Kako klesar razbija veliki kamen? Udara ga što snažnije može. Prvi udarac ne ostavlja ni ogrebotinu, ali on ponovo udara – sto, možda i hiljadu puta.

Klesar istrajava i pored toga, što njegovi napori izgledaju uzaludni. Ali, on zna da to što ne opažate trenutne rezultate ne znači i da ne napredujete. Zato, on nastavlja da udara po kamenu. U određenom trenutku, ne samo da će se kamen okrnjiti, već će pući na dva dela. Da li je poslednji udarac razbio kamen? Naravno da nije. Razbio ga je stalan pritisak primenjen na trenutni izazov.

Kako Vi možete primeniti ovu metaforu da biste razvili predanu istrajnost?

Слика

Koliko je važno biti istrajan, posedovati i snagu i strpljenje, pisao je i Ivo Andrić u knjizi „Znakovi kraj puta“. Danas, na 120 godina od njegovog rođenja, setio sam se priče koja me je i podstakla da napišem ovaj post:

„Ako poniženju (ili nekoj drugoj ljudskoj muci) uopšte ima leka, i ako je spasenje mogućno, ono se javlja obično kao rezlutat svih naših mnogih i raznovrsnih napora, negde pri vrhuncu naše bede, kad nam se čini da je sve bezizgledno i potpuno izglubljeno. To i jeste težina takvih teških položaja, jer malo ko ima strpljenja i snage da taj trenutak dočeka“.

Pre nekoliko godina, jedan moj prijatelj se našao u dubokoj krizi i obratio se za savet Patrijarhu Pavlu. Nakon što je pažljivo saslušao njegovu priču, Patrijarh je kratko odgovorio: Izdrži i nastavi dalje, to te Bog kuša.

Pravi savet, zar ne?

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s