Deca u vrtlogu egzibicionizma na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama lako se stiče utisak da je komunikacija trivijalna i posebno deci u adolescentskom periodu (a i odraslima),  teško je da uoče granicu kada komunikacija prelazi u egzibicionizam. Nedovoljno edukovan korisnik društvenih mreža može lako da pređe tu granicu. Egzibicionizam na društvenim mrežama je plodno tle za ljude loših namera i tada može da dođe do tragičnog slučaja. Mi u medijima dobijamo informacije kada je reč o ubistvu, samoubistvu ili silovanju do koga je došlo nakon upoznavanja ili maltretiranja preko neke od društvenih mreža. A koliko dece je doživelo traume na društvenim mrežama? Time se mediji najčešće ne bave, zato što vest nije dovoljno „tragična“. Ili, da citiram jednog urednika tiražnih beogradskih dnevnih novina: „u današnje vreme, ako vest nije dovoljno tragična, ona ne prodaje novinu“.

Trol 123
Pitanje bezbednog korišćenja interneta nije novo, ali je pojavom različitih društvenih mreža i sve većim brojem tragičnih događaja uzrokovanim komunikacijom preko njih, postavlja pitanje šta da učinimo kako deca u budućnosti ne bi bila prepuštena sebi samima. Ukoliko deca prepustite da se sami snalaze na internetu, to je isto kao da ih pustite da ih ulica vaspitava.

Mislim da u školama treba organizovati obuku za decu o bezbednom korišćenju društvenih mreža.

Zašto škola? – Zato što je većina dece već u adolescentskim godinama informatički pismenija od svojih roditelja. Bolje poznaju društvene mreže, komotnije se osećaju i, što smatram posebno važnim, roditelji u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju autoritet za svoju decu na tom području.

Babies working at laptop
Svojevremeno sam kao student Prirodno-matematičkog fakulteta držao časove matematike osnovcima i srednjoškolcima. U skoro svakoj kući, prilikom prvog susreta sa roditeljima i učenikom, imao sam prilike da čujem sledeću rečenicu: Pomozite mom detetu, za mene je matematika „špansko selo“, ili, pomozite mom detetu, ja sam društvenjak, mene matematika ne interesuje i slično.  Pitanje, koje se sa pravom postavlja, glasi: Da li roditelj sa takvim stavom može da bude autoritet svom detetu na području matematike? Isto je i sa društvenim mrežama. Ako vi niste takvi, siguran sam da poznajete neku osobu koja kaže: za mene su društveni mediji „špansko selo“ . Očekivanje da će roditelj sa takvim stavom biti autoritet na polju upotrebe društvenih mreža, svom detetu u adolescentskom periodu, predstavlja zatvaranje očiju pred problemom.

Šta vi mislite, da li u školama treba organizovati obuku dece za pravilno (samim tim i bezbedno) korišćenje društvenih mreža?

2 mišljenja na “Deca u vrtlogu egzibicionizma na društvenim mrežama

    1. Hvala za komentar Zorane. Naravno da je prvo neophodno edukovati kadar. Kao što kompanije imaju vodič za ponašanje na društveni mrežama za zaposene, nešto slično bi moglo, u formi preporuke, da se napravi za učenike. A i za roditelje. Slažem se sa tobom kada je reč o vršnjačkoj edukaciji.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s