Moje pravo ja

Mnogi od nas nikada ne nauče da komuniciraju sa okruženjem zbog toga što skrivaju „onog pravog sebe“. Razlog može da bude taj, da nikada sebe nismo upoznali do kraja. Koliko ste odlučni i istrajni kada treba da pogledate u sebe? Da li to činite? Koliko često? Šta vidite? Onaj ko misli da ništa ne treba da menja, svojim problemima dodaje još jedan – samoobmanu.

Negde u toku života, neki od nas su poverovali da ne vrede mnogo. Možda su nam roditelji govorili da smo glupi. Možda nas je učitelj pitao zašto nismo pametni kao naš drug iz razreda? Možda smo roditeljima poverili naša skrivena osećanja, a oni se zaprepastili i rekli „Nikada, nikome ne smeš da kažeš tako nešto!“

Kakav god bio uzrok, mnogi od nas oblikovali su se prema željama drugih ljudi, a svoju pravu ličnost (svoje pravo ja) ogradili barijerama ispred kojih smo postavili „prijateljsku masku“. Do čega ovakav način života dovodi? – U najvećem broju slučajeva, kada pokušavamo da igramo uloge koje drugi očekuju od nas, izgubimo svoj identitet. Razmislite o ceni koju zbog toga plaćate. I to, ceni na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom planu.

Persolog

Učesnici mojih treninga znaju da su znanja koja imaju da su znanja koja su stekli primenjiva i efikasna i na poslovnom i na privatnom planu. Sve je veći broj onih koji prvi put dođu sa namerom da razviju svoju efikasnost na radnom mestu, bez očekivanja da će se stečena znanja odraziti i na njihov privatni život, a odlaze sa treninga spremni da ostvare važno dostignuće – privatni život kao izvor energije i obnavljanja, a ne dodatna obaveza. U najvećem broju slučajeva, nema vrhunskog učinka na radnom mestu bez razumevanja i usklađenosti privatnog i poslovnog područja u životu.

Moć efikasne komunikacije u porodici

Koliko dobro komunicirate vi i vaš partner? Komunikacija nije samo razgovor. Mnogi parovi govore, a nikada ne povere jedno drugom svoja najdublja osećanja. Jedni su uzdržani da izraze svoj bo, patnju i razočarenja, jer se plaše da će izazvati lavinu opovrgavanja ili se plaše da će ih partner navesti da se osećaju glupo.  Drugi se plaše da otvoreno iznesu svoje radosti i dostignuća da kod partnera ne podstaknu osećaj manje vrednosti, što bi ih navelo da osećaju krivicu zato šti su srećni. Često, takva uverenja dovode do toga, da partneri potraže nekoga trećeg ko će ih razumeti.

Da li Vam ova pitanja zvuče poznato:

„Kad bi stvarno shvatio kakva sam, počeo bi da me mrzi“

„Kad bi joj nekad rekao koje su moje najskrivenje misli, napustila bi me“

Komunikacija u braku je sposobnost ili sloboda izražavanja osećanja, misli i ideja sa poverenjem da će ih partner otvoreno prihvatiti. U zdravom braku, do razmene mišljenja dolazi dez ikakvog straha od odbacivanja ili ljutnje.

A odnosi sa decom?

Ovaj post je najava serije tekstova koje posvećujem važnom području u našem životu – porodici.

Kako ostvariti sklad između privatnog i poslovnog područja, kako ostvariti vredne odnose sa decom, kako pomoći deci da postanu zdrave ličnosti i da se osećaju vrednim, kako komunicirati sa partnerom – samo su neke od tema o kojima ću pisati. Posebno ću pisati o tome, kako vam program „Moć efikasne komunikacije“ i naučno utemeljen alat Persolog Personalityl Profile® , koji je razvio tim naučnika nemačke kompanije Persolog (www.persolog.de) može pomoći da uskladite poslovni i privatni život, razvijete skladne odnose na u porodici i u kratkom vremenskom periodu rešite probleme koje nosite godinama. I sve to u skladu sa vašom prirodom, sa vašom ličnošću. Sa vašim pravim ja.

Moć efikasne komunikacije - detalj sa treninga
Moć efikasne komunikacije – detalj sa treninga

Prvi tekst posvećen ovoj temi, možete pročitati na ovom blogu u sredu, 2. oktobra.

Do tada, možete mi pisati, postavljati pitanja na koja želite da dobijete odgovor i predlagati teme o kojima želite da pišem.

Srdačno vaš,

Dragan Savić

2 mišljenja na “Moje pravo ja

  1. Seminar bih preporucila svakom. Obavezno ga posetite, uzivacete. Na jednostavan nacin spoznacete samog sebe, a onda, vrlo lako cete komunicirati sa vasom okolinom i konacno cete razumeti ljude oko sebe. Vrlo jednostavno 4 boje: zuta, plava, crvena,zelena … menjaju tvoj zivot!!!!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s