Problem sa sinom, problem sa ćerkom – šta je rešenje?

„Najveća je sreća, proživeti život u harmoniji sa samim sobom“ – Neka vam ova mudra misao bude vodilja – pomozite svom detetu da to ostvari. Pomozite detetu da pronađe svoju životnu stazu i neka njom hoda, a ne vašom ili onom koju biste vi u svojoj mašti želeli za njega.

Naša deca su jedinstvene osobe – njihova ponašanja nas oduševljavaju, zapanjuju, ljute, zbunjuju … Veliki je izazov, posebno u današnje vreme, pravovremeno shvatiti I efikasno reagovati na njihovo ponašanje. Da li ste ikada poželeli recept za vaspitanje dobre i srećne dece?
Na treninzima koje vodim, često tokom pauza priđe neko od učesnika (roditalj) i pita za način, kako bi mogao da reši problem koji ima sa svojim detetom – nekada sinom a  nekada ćerkom.
Problemi su različiti: loš odnos roditelj – dete, sin nikoga ne sluša, ćerka beži od kuće i iz škole, sin ima sumnjivo društvo, sin ulazi u 20-u i brinemo zato što nema devojku, ima 17 godina i ništa samostalno ne može da uradi … Kod nekih od njih su odnosi do te mere narušeni da zabrinuto pitaju, “Dragane, brinemo da naše dete nije normalno”.

Uspostavite zdrave odnose i pomozite svom detetu da sigurno korača kroz život u harmoniji sa svojom ličnošću

Mnogo je činilaca koji utiču na to, kakva ćemo ličnost postati. Ja ću se u ovom postu zadržati na “profilu ličnosti” roditelja i deteta. Nemam nameru da druge činioce koji utiču na odnos roditelj-dete i na formiranje deteta kao ličnosti, obezvredim, več da ukažem na ovo područje i metodologiju čiji praktičari širom sveta beleže vredne rezultate.

korakCilj pohađanja mojih programa i upotrebe  analize Persolog® profil ponašanja nije etiketiranje vaše dece kako biste ih stavili u čvrste kategorije bez mogućnosti za promenu. Programi i individualne konsultacije, bazirani na analizi Persolog® profil ponašanja, pomažu nam da izvučemo najbolje iz sebe i svoje dece, koristeći snage i popravljajući slabosti, što na kraju treba da rezultira stvaranjem vredne celovite ličnosti naše dece i zdravog odnosa na relaciji dete – roditelj.

Primera radi, ako jednostavno zanemarimo dečiju agresivnost rekavši: “Pa, takva je rođena”, ili im ne pomognemo da savladaju prirodnu sramežljivost jer “je prirodno sramežljiva”, na takav način nanećemo im veliku štetu. I onda roditelji ceo život provedu u uverenju da je “tako moralo”. A nije!

Kada razumete karakteristike svog profila ličnosti i profila ličnosti svog deteta, možete bolje da shvatite dinamiku svog odnosa sa detetom. Kada postanete svesni, možete da se hrabro upustite u pozitivnu promenu. Hiljadama godina unazad, mudri ljudi govore da možemo da pozitivno promenimo samo ono čega smo svesni. Zapamtite ove reči!

Primer:
Ako vaše dete ima tednenciju da upravlja drugima, znaćete da je važno da mu pomognete da razvije strpljenje i nežnost.
Ako je sramežljivo, možete mu pomoći u razvoju samopouzdanja, stvarajući mu situacije u kojimamože sigurno da se izrazi i razvije tu osobinu.
Ako vaše dete stalno zahteva pažnju, pomođiđete mu tako što ćete pomoći da pronađe kreativne načine izražavanja i naučiti ga da je ponekad važno da sasluša I druge.
Ako vaše dete iz dubine duše “vapi” da bude shvaćeno, možete ga “otvoriti” kako bi kanali komunikacije ostali otvoreni.

Naš zadatak je, naglašavam zbog važnosti, da kao roditelji pomognemo detetu da upozna svoj potencijal, da zavoli svoje jedinstvene talente i postane izgrađena ličnost puna zdravog samopouzdanja i osećanja vrednosti.

Upamtite: vaspitajte dete u skladu sa njegovim profilom ličnosti i na način koji ono duboko u sebi očekuje, a ne na način kako ste vi sanjali i zamišljali.  Ukoliko ignorišete njihovu ličnost, u ne malom broju slučajeva, deca pronađu okolinu koja ih “navodno razume” van kuće i često prihvate, do tada nezamisliv način ponašanja. Tada sve postaje mnogo teže.

Moje iskustvo govori da polovina problema u porodici (odnos roditelj – dete) dolazi zbog nerazumevanja, a druga polovina iz nedovoljnog pokušaja da se razume.
A šta govori vaše iskustvo?

One thought on “Problem sa sinom, problem sa ćerkom – šta je rešenje?

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s