Vladimir Putin – analiza ličnosti i profil ponašanja (Kako komunicirati sa predsednikom Rusije)

Bilo da je u pitanju komunikacija muža i žene, roditelja sa detetom, kolega u firmi, prodavca i kupca, dvojice (dvoje) menadžera ili političara, poznavanje profila ličnosti je važan preduslov za bolje međusobno razumevanje i izgradnju vrednih odnosa. Poznavanje sopstvenog profila ponašanja  i razumevanje profila ponašanja našeg sagovornika,  omogućava nam da racionalno pripremimo komunikacijski plan, i sa mnogo manje napora prilagodimo komunikaciju i izgradimo vredne odnose sa nama važnim osobama.

U četvrtak, 16. oktobra, u Beograd dolazi Vladimir Putin, predsednik Rusije. Kakav je njegov profil ponašanja? Kako komunicirati sa osobama njegovog psihološkog profila? Ovo su pitanja na koja sam pokušao da odgovorim u postu koji je pred vama, koristeći alat Persolog Personality Profile® i metodologiju u čiju vrednost, preciznost i efikasnost su učesnici trening programa “Moć efikasne komunikacije” imali priliku da se i lično uvere, kao i da se osposobe za  njenu primenu u svakodnevnom životu:

Vladimr Putin
Vladimr Putin

Profil ponašanja Vladimira Putina:

Tendencije u ponašanju:
Unosi doslednost u neuređene situacije; postiže uspeh rešavanjem složenih problema; izgrađuje bazu podataka i razvija proceduralne sisteme; pridržava se pravila i odredbi; obavlja aktivnosti za druge koje su teške ili neprijatne; pokazuje malo simpatije ili veštine za ćaskanje i često radi sam; najbolje se opisuje kao dizajner.
Potencijalna ograničenja:
Misli da je njegovo vreme vrednije od vremena drugih; ne razgovara sa ljudima koji ne ispune njegova očekivanja.
Poželjni zadaci:
Traži zadatke koji pokreću njegov entuzijazam, npr. kreira ljudske sisteme; prevodi teoriju u praktičan rad; razmišlja u smislu pojedinačnog (specifikacijama), ne uopštava; brzo se kreće (deluje) na početku operacija.
Osnovni fokus:
Kombinovati analizu i intuiciju
Motiviše ga:
Mogućnost da zadovolji ličnu potrebu za ostvarivanjem osećaja individualnosti, dovršetka i sticanjem znanja. Proverene procedure, ograničeni kontakti , sigurnost (zaštita, garancija), reference, potvrde, činjenice, stručnost, odgovornost. Dobro radi kada je nagrađen za neuobičajene napore.
Lične vrednosti:
Izazov (intelektualni i fizički), etički/moralni kodeks, kreativnost, precizan rad.
Ubeđuje (utiče) na druge pomoću:
Koristi specijalno znanje; projektuje nepokolebljive ciljeve; predviđa pitanja i unapred priprema odgovore na njih; često odbacuje primedbe. Kao prodavac, ima veliki uspeh u prodaji proizvoda, a mali uspeh u prodaji usluga.
Konflikt rešava:
Sukobljavanjem; teži da pobedi suprotnu stranu ne dominacijom nad drugima, već da pokaže superiornost svojih nastojanja (napora).
Odgovara na pritisak:
Okreće se prvo razmišljanju i proučavanju pre nego što krene u akciju; svojevoljno preuzima rešavanje složenih problema.

Kao vođa tima:
On je fokusiran na činjenice, daje timu solidne informacije i racionalnu osnovu za delovanje
Kao sledbenik u timu
Pokazuje interesovanje za način na koji stvari funkcionišu I međusobno se uklapaju; otkriva značenje iza pojave; razjašnjava dvosmislenosti; organizuje podatke.
Poželjni zadaci
• Analiziranje, klasifikacija, povezivanje delova u celinu.
• Testiranje, posmatranje , određivanje najboljih metoda.
• Istraživanje, primena, informisanje i trening drugih u vezi sa novim znanjem i tehnikama

Strategije za povećanje efektivnosti:
Taktično komunicirati; biti više strpljiv u vezi sa rutinskim detaljima detaljima kada projekat otpočne sa realizacijom; slušati; razmatrati misli i iskustva drugih; odati priznanje drugima zbog njihovih napora; suočiti se sa sopstvenim osećajem superiornosti; formirati saveze sa pojedincimakoji imaju komplementarne veštine u vezi metoda prečice i komunikacije.

Kao što možete da vidite, profil ponašanja Vladimira Putina kaže nam da je on odličan za obavljanje poslova gde je važna pojačana pažnja i briga o detaljima: obaveštajac, advokat, sudija, tužilac, profesionalni vojnik, pilot, kontrolor leta, inženjer, programer, hirurg … i naravno, idealan predsednik Rusije.

Kako komunicirati sa osobom kao što je Vladimir Putin? Evo nekoliko saveta:
Budite ozbiljni (!)
Komunicirajte sistematično i polako (!)
Predstavite detalje i to precizno (!)
Kažite, zašto je to što predlažete upotrebljivo (!)
Ponudite dokaze, činjenice (!)
Kažite precizno i bez laskanja (!)

Ako vaš profil ponašanja nije poput profila Vladimira Putina, siguran sam da u vašem okruženju imate takve osobe. Kako se slažete sa njima? Kako komunicirate? Kako biste Vi komunicirali sa Vladimirom Putinom?

One thought on “Vladimir Putin – analiza ličnosti i profil ponašanja (Kako komunicirati sa predsednikom Rusije)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s