Skoči na sadržaj
oktobar 14, 2014 / Dragan Savić

Vladimir Putin – analiza ličnosti i profil ponašanja (Kako komunicirati sa predsednikom Rusije)

Bilo da je u pitanju komunikacija muža i žene, roditelja sa detetom, kolega u firmi, prodavca i kupca, dvojice (dvoje) menadžera ili političara, poznavanje profila ličnosti je važan preduslov za bolje međusobno razumevanje i izgradnju vrednih odnosa. Poznavanje sopstvenog profila ponašanja  i razumevanje profila ponašanja našeg sagovornika,  omogućava nam da racionalno pripremimo komunikacijski plan, i sa mnogo manje napora prilagodimo komunikaciju i izgradimo vredne odnose sa nama važnim osobama.

U četvrtak, 16. oktobra, u Beograd dolazi Vladimir Putin, predsednik Rusije. Kakav je njegov profil ponašanja? Kako komunicirati sa osobama njegovog psihološkog profila? Ovo su pitanja na koja sam pokušao da odgovorim u postu koji je pred vama, koristeći alat Persolog Personality Profile® i metodologiju u čiju vrednost, preciznost i efikasnost su učesnici trening programa “Moć efikasne komunikacije” imali priliku da se i lično uvere, kao i da se osposobe za  njenu primenu u svakodnevnom životu:

Vladimr Putin

Vladimr Putin

Profil ponašanja Vladimira Putina:

Tendencije u ponašanju:
Unosi doslednost u neuređene situacije; postiže uspeh rešavanjem složenih problema; izgrađuje bazu podataka i razvija proceduralne sisteme; pridržava se pravila i odredbi; obavlja aktivnosti za druge koje su teške ili neprijatne; pokazuje malo simpatije ili veštine za ćaskanje i često radi sam; najbolje se opisuje kao dizajner.
Potencijalna ograničenja:
Misli da je njegovo vreme vrednije od vremena drugih; ne razgovara sa ljudima koji ne ispune njegova očekivanja.
Poželjni zadaci:
Traži zadatke koji pokreću njegov entuzijazam, npr. kreira ljudske sisteme; prevodi teoriju u praktičan rad; razmišlja u smislu pojedinačnog (specifikacijama), ne uopštava; brzo se kreće (deluje) na početku operacija.
Osnovni fokus:
Kombinovati analizu i intuiciju
Motiviše ga:
Mogućnost da zadovolji ličnu potrebu za ostvarivanjem osećaja individualnosti, dovršetka i sticanjem znanja. Proverene procedure, ograničeni kontakti , sigurnost (zaštita, garancija), reference, potvrde, činjenice, stručnost, odgovornost. Dobro radi kada je nagrađen za neuobičajene napore.
Lične vrednosti:
Izazov (intelektualni i fizički), etički/moralni kodeks, kreativnost, precizan rad.
Ubeđuje (utiče) na druge pomoću:
Koristi specijalno znanje; projektuje nepokolebljive ciljeve; predviđa pitanja i unapred priprema odgovore na njih; često odbacuje primedbe. Kao prodavac, ima veliki uspeh u prodaji proizvoda, a mali uspeh u prodaji usluga.
Konflikt rešava:
Sukobljavanjem; teži da pobedi suprotnu stranu ne dominacijom nad drugima, već da pokaže superiornost svojih nastojanja (napora).
Odgovara na pritisak:
Okreće se prvo razmišljanju i proučavanju pre nego što krene u akciju; svojevoljno preuzima rešavanje složenih problema.

Kao vođa tima:
On je fokusiran na činjenice, daje timu solidne informacije i racionalnu osnovu za delovanje
Kao sledbenik u timu
Pokazuje interesovanje za način na koji stvari funkcionišu I međusobno se uklapaju; otkriva značenje iza pojave; razjašnjava dvosmislenosti; organizuje podatke.
Poželjni zadaci
• Analiziranje, klasifikacija, povezivanje delova u celinu.
• Testiranje, posmatranje , određivanje najboljih metoda.
• Istraživanje, primena, informisanje i trening drugih u vezi sa novim znanjem i tehnikama

Strategije za povećanje efektivnosti:
Taktično komunicirati; biti više strpljiv u vezi sa rutinskim detaljima detaljima kada projekat otpočne sa realizacijom; slušati; razmatrati misli i iskustva drugih; odati priznanje drugima zbog njihovih napora; suočiti se sa sopstvenim osećajem superiornosti; formirati saveze sa pojedincimakoji imaju komplementarne veštine u vezi metoda prečice i komunikacije.

Kao što možete da vidite, profil ponašanja Vladimira Putina kaže nam da je on odličan za obavljanje poslova gde je važna pojačana pažnja i briga o detaljima: obaveštajac, advokat, sudija, tužilac, profesionalni vojnik, pilot, kontrolor leta, inženjer, programer, hirurg … i naravno, idealan predsednik Rusije.

Kako komunicirati sa osobom kao što je Vladimir Putin? Evo nekoliko saveta:
Budite ozbiljni (!)
Komunicirajte sistematično i polako (!)
Predstavite detalje i to precizno (!)
Kažite, zašto je to što predlažete upotrebljivo (!)
Ponudite dokaze, činjenice (!)
Kažite precizno i bez laskanja (!)

Ako vaš profil ponašanja nije poput profila Vladimira Putina, siguran sam da u vašem okruženju imate takve osobe. Kako se slažete sa njima? Kako komunicirate? Kako biste Vi komunicirali sa Vladimirom Putinom?

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: