Kako graditi vredne odnose u porodici i na poslu

Najveći luksuz na svetu – to je luksuz ljudske komunikacije
Antoan de Sent Egziperi

Bilo da je u pitanju komunikacija na relaciji roditelj – dete, komunikacija između partnera u vezi, komunikacija u braku, komunikacija sa kolegama na poslu, komunikacija na relaciji prodavac-kupac, komunikacija sa šefom i slično, efikasnost u komunikaciji je neophodna da bismo izgradili vredne odnose. U protivnom, rizikujemo da ugrozimo uzajamno razumevanje i poštovanje i dođemo u nepotrebnu konfliktnu situaciju, a često i u trajnu konfrontaciju.

Zašto nam je potrebna efikasna komunikacija?

– Zato što je vremena za komuniciranje sa osobama do kojih nam je stalo, sve manje a nesporazuma koje treba rešavati sve više. Da bismo izgradili vredne odnose, efikasna komunikacija je imperativ.

– Zato što je naša pažnja (!), kao i pažnja osoba sa kojima komuniciramo, najčešće na niskom nivou. Brojni „šumovi“ koji dolaze spolja i iznutra ometaju našu pažnju usmerenu ka sagovorniku i obratno. Skloni smo da donosimo zaključke i zauzimamo stavove na osnovu nepotpunih formacija.
– Zato što je danas, strašno je i izgovoriti, sve veći broj ljudi koji vide samo ono što žele da vide i čuju samo ono što žele da čuju. Pritom, insistiraju na stoprocentnoj ispravnosti svog stanovišta.
– Zato što smo, zasipani površnim i negativnim, a istovremeno veoma sugestivnim pričama sa svih strana, skloni da stičemo negativna uverenja i olako sudimo drugima, da zauzimamo negativan stav i tako, najčešće iz nerazumevanja, dodatno opterećujemo naše odnose.
– Zato što život pun nerazumevanja i sukoba sa okruženjem, čestih spoljnih i unutrašnjih konflikta, stalnog stresa i drugih poremećaja za koje smo skloni da verujemo (okolina nas često u tome ohrabruje) da su u današnje vreme „normalni i neizbežni“, nije prirodno stanje čoveka i donosi nam negativne, često i pogubne, posledice po naše mentalno, emotivno i fizičko zdravlje.
– Zato što je efikasna komunikacija, pre svega sa samim sobom, a zatim i sa ljudima koji nas okružuju, ključ boljeg i vrednijeg, zašto ne reći, srećnijeg života.

 

Konfliktne situacije

Konfliktne situacije su najčešće uzrokovane dubokim nerazumevanjem, a po pravilu sa sobom donose negativni naboj koji, kada prođemo kroz konfliktno iskustvo, ostaje utisnut u naše biće. U narednim iskustvima, kroz život, taj naboj se ispoljava na različite načine i, poput okova oko vrata, negativno utiče na naše ponašanje.

ef kom 1

Kako to izgleda u praksi? Uzmimo za primer odnose između partnera u braku. Prva konfliktna situacija donosi prvi negativni naboj, pa druga drugi, treća treći … n-ta konfliktna situacija n-ti negativni naboj. Situacija dolazi do tačke ključanja i sama pomisao na partnera izaziva u srcu osećaj besa, ljutnje, mržnje… često i snažnu telesnu senzaciju – mučnina, kugla u želucu, pritisak u pleksusu … I što stresna situacija duže traje, konfrontacija je dublja a posledice koje snosimo su veće i pogubnije – na emotivnom, mentalnom i fizičkom nivou.
Kakva je komunikacija koju prati mučnina u stomaku? Kakva je komunikacija koju prati osećaj mržnje, prezira, besa? Kakva je komunikacija koju prati i mučnina u stomaku i osećaj mržnje, prezira, besa? … Kako se ponašamo u takvim okolnostima? Koliko prostora ostaje za međusobno razumevanje i poštovanje koje je preko potrebno za vredne odnose koje bismo želeli da izgradimo?

ef kom 6
U praksi, kao po pravilu, onda dođe do rasprave o nekoj trivijalnoj stvari i da to bude „kap koja preliva čašu“ oko koje se partneri toliko posvađaju da svaki dalji zajednički trenutak izgleda besmislen.
Postavlja se pitanje: Kako, u takvim okolnostima, izgraditi vredne odnose?

Navešću jedan način, koji je sastavni deo programa „Moć efikasne komunikacije“ i koji se u praksi pokazao kao veoma efikasan i u privatnom i u poslovnom okruženju:

Koraci za izgradnju vrednih odnosa:

ef kom 2
Upoznavanje i razumevanje sopstvenog profila ponašanja i profila ponašanja osobe sa kojom želimo da izgradimo vredne odnose. (Ovaj korak nam daje odgovor na pitanja: Kakva je naša unutrašnja priroda? Kakvo je naše očekivano ponašanje u određenoj situaciji? Zašto radimo to što radimo? Kako da prilagodim svoje ponašanje drugoj osobi, kako bi naši uzajamni odnosi bili bolji? Kako da efikasno komuniciramo?)
Na treningu Moć efikasne komunikacije koristim naučno utemeljenu analizu Persolog Personality Profile, kako bi učesnicima objasnio profile ponašanja i dao jasne odgovore na gore postavljena pitanja.

„Dok god ne osvestiš svoje nesvesno, ono će upravljati tobom, a ti ćeš to zvati sudbinom“
Karl Gustav Jung

Otklanjanje negativnog naboja koji je u nama. ( Ovaj korak ima za cilj da trajno ukloni negativni naboj (negativne slike,misli, osećanja i telesne senzacije) koji sabotira naše željeno ponašanje, sprečava međusobno razumavanje i onemogućava efikasnu komunikaciju i izgradnju vrednih odnosa sa osobom do koje nam je stalo).

Učesnici mojih otvorenih treninga, kao i oni sa kojima individualno radim, imali su prilike da ovladaju snažnim tehnikama za rešavanje problema i uklanjanje naboja, kao i da se uvere u njihovu efikasnost – negativni naboj i problemi koje u sebi nosite godinama, sada se mogu rešiti u vremenu koje se meri minutima.

„Mržnja se nikad ne smiruje mržnjom, već jedino njenim odsustvom. Ovo je večni zakon“.
Buda

Stvaranje pozitivnih sadržaja svesti (pozitivne slike, pozitivne misli, pozitivna osećanja i pozitivne telesne senzacije) koje prate naše susrete sa osobom do koje nam je stalo i sa kojom želimo da uspostavimo vredne odnose.
Nakon ovog koraka, ispunjeni pozitivnm sadržajima svesti, mi, posledično, naš uzajamni odnos obogaćujemo pozitivnom energijom i vrata za efikasno komuniciranje i izgradnju vrednih odnosa, sa svim prednostima koje sa sobom donose, su otvorena. Glavni sastojak u  vrednim međuljudskim odnosima je ljubav!

 

“Kakva je ogromna sreća – voleti i biti voljen”
A.P. Čehov

One thought on “Kako graditi vredne odnose u porodici i na poslu

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s