Unutrašnja stabilnost – temelj efikasne komunikacije (i boljeg života)

Da bismo efikasno komunicirali sa drugom osobom potrebno je da imamo jasne komunikacijske ciljeve (svrha), da vladamo komunikacijskim veštinama i da potpuno razumemo našu komunikacijsku poziciju (identitet), kao i komunikacijsku poziciju (identitet) osobe sa kojom komuniciramo. U temelju ova tri elementa efikasne komunikacije nalazi se UNUTRAŠNJA STABILNOST (!).
Važno je, dakle, da imamo jasne komunikacijske ciljeve, da vladamo komunikacijskim veštinama, te da imamo što bolju poziciju iz koje komuniciramo. Ali, ukoliko nemamo unutrašnju stabilnost, vredni rezultati izostaju. Pod vrednim rezultatima podrazumevam unutrašnju harmoniju i harmoniju u odnosima sa ljudima u našem okruženju.
Unutrašnja stabilnost je temelj, ne samo efikasne komunikacije, već temelj boljeg života. Kao ni komunikacija, tako nijedno životno područje nije pošteđeno od ovog pravila.
Treninzi efikasne komunikacije koje godinama razvijam u svom središtu imaju rad na unutrašnjoj stabilnosti (!). Pozitivne posledice po učesnike su dalekosežne i to je jedan od razloga zašto učesnici mojih treninga ostvaruju vredne životne promene ne samo na treningu gde doživljavaju novo iskustvo koje prevazilazi prethodna, već, što je mnogo važnije, kroz jasna poboljšanja u životnoj realnosti koja dolaze u danima nakon treninga. Zato, ne iznenađuje da kako vreme prolazi pozitivne impresije učesnika o vrednosti metodologije programa „Moć efikasne komunikacije“ jačaju.
Prethodne nedelje, u beogradskom hotelu BAH (Belgrade Art Hotel), vodio sam trening sa novom grupom učesnika (17).

Trening, 7. novembar 2015
Učesnica treninga Jasmina J. ovako je opisala svoje iskustvo:
Obuka je na mene ostavila više nego pozitivan utisak, naročito segmenti koji se tiču rada na sebi, korigovanje ličnih osobina i reakcija, kako bih mogla da utičem na druge i menjam odnose na bolje. Teme koje su me najviše zanteresovale su:
Rad na:
– Unutrašnjoj stabilnosti
– Fokusiranje pažnje
– Negovanje ljubavi u srcu
– Kontrola nad svojim osećanjima
– Uvažavanje sagovornika
– Kritikovanje tuđih osobina kao posledica posedovanja istih“

Učesnica Ivana M. trening je opisala rečima:
„Zadovoljstvo je uzeti učešće na ovako organizovanoj i vođenoj obuci, tokom koje vam se otvaraju potpuno novi putevi i potpuno novi svetovi. Najveće pohvale fenomenalnom predavaču Draganu Saviću za iskustvo i znanje koje deli sa nama prilikom vođenja obuke“.
Efikasnost u komunikaciji i brzina rezultata do kojih dolaze učesnici treninga „Moć efikasne komunikacije“ potiče od njegove jednostavnosti. Snaga metodologije čija primena u praksi daje vredne rezultate, leži ne u njenoj širini, već u izoštrenoj dubini koja omogućava učesnicima seminara da za najkraće vreme dođu do suštine, bez obzira na njihov nivo obrazovanja, godine života i prethodno iskustvo u sličnim vrstama obuke. Učešće na treningu donosi novo iskustvo, a fokus je na rešavanju stvarnih, a ne zamišljenih problema.
Nedavno sam dobio poruku učesnice koja je prisustvovala treningu “Moć efikasne komunikacije” u martu, ove godine:
“Prošlo je pola godine od našeg druženja na treningu. Ne samo da se osećam bolje, ja sam bolji čovek. Hvala!”

Ako očekujete boljitak, ponoviću, rad na unutrašnjoj stabilnosti je imperativ. Tada, vredni rezultati ne izostaju.
“Bolji” čovek živi “bolji” unutrašnji život, lakše ostvaruje harmoniju u odnosim sa okruženjem i lakše dolazi do željene životne realnosti.  Tome su nas učili i Sveti Oci hrišćanske Crkve: “Pomiri se sa sobom, pa će se sa tobom pomiriti i nebo i zemlja” .

Buda je o tome govorio rečima:
“Kako je gore, tako je dole”
Kako je u unutrašnjem životu, tako je i u fizičkoj realnosti. Unutrašnja stabilnost (postajemo bolji!) dovodi do stabilne fizičke realnosti (živimo bolji život).
Neka je ljubav u nama i sklad sa okolinom!

2 mišljenja na “Unutrašnja stabilnost – temelj efikasne komunikacije (i boljeg života)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s