Energija – „Faktor iks“ efikasne komunikacije

Ništa ne narušava uspešnost i angažovanost u tolikoj meri kao nesposobnost da se koncentrišemo na zadatak koji obavljamo.
Da bismo postizali najbolje rezultate, potreban nam je visok nivo mentalne energije – moramo da budemo u stanju da održimo koncentraciju i da se fleksibilno krećemo između uskog i širokog fokusa, kao i između unutrašnjeg i spoljašnjeg. Takođe, potreban nam je pristup realističnom optimizmu – paradoksalnom pojmu koji podrazumeva da svet vidimo onakav kakav jeste, ali i da se sa optimizmom krećemo ka željenom ishodu ili rešenju. Sve što podstiče odgovarajući fokus i realističan optimizam služi uspehu. Osnovni „pomoćni mišići“ koji pokreću mentalnu energiju uključuju mentalnu pripremu, vizuelizaciju, pozitivan govor u sebi, efikasno upravljanje vremenom i kreativnost.
U velikoj meri se mentalni kapacitet, kao i fizički i emocionalni kapacitet, dobija iz ravnoteže trošenja i obnavljanja energije. U knjizi „Kako postati poslovni atleta“, autori Džim Ler i Toni Švarc ovom pitanju posvećuju posebnu pažnju i ističu da „sposobnost da se zadrži adekvatan fokus i realistično-optimistični stav zavisi od naizmenične promene mentalnih kanala da bismo se odmorili i regenerisali. Kada nam nedostaju „mentalni mišići“, koji su nam potrebni za naš najbolji učinak, odnosno ako imamo isuviše mali raspon pažnje, isuviše pesimističan stav ili isuviše rigidnu i usku perspektivu – moramo povećati naše sposobnosti – sistematičnim vežbanjem“.
Kapaciteti fizičke, emocionalne i mentalne energije napajaju se međusobno. Na fizičkom nivou povećan zamor, koji je rezultat premalo sna ili loše fizičke kondicije, otežava koncentraciju. Na emocionalnom nivou osećanja kao što su anksioznost, ozlojeđenost i bes narušavaju koncentraciju i podrivaju realni optimizam, naročito onda kada smo izloženi visokom pritisku.

Moć efikasne komunikacije - detalj sa treninga. Beograd, april 2017.
Moć efikasne komunikacije – detalj sa treninga. Beograd, april 2017.

Možda ni u jednoj drugoj dimenziji našeg života toliko ne potcenjujemo važnost povremenog odmora kao u mentalnoj dimenziji. U većini radnih okruženja poruka – i otvorena i prikrivena – jeste ta da je najbolji put do visoke produktivnosti raditi što duže i sa što manje prekida. Ne nagrađuju nas ukoliko redovno pravimo pauze, ili ako ubacimo vežbanje usred radnog dana, ili ako primenjujemo bilo koji drugi model rada osim onog u kom zabijemo glavu u pesak i „gruvamo“ koliko izdržimo.
Problem je u tome što razmišljanje oduzima dobar deo energije. Mozak predstavlja 2% težine tela, ali zahteva 25% njegovog kiseonika. Posledice nedovoljnog mentalnog odmora variraju od čestih grešaka u procenjivanju i izvršavanju zadataka do manjka kreativnosti i nesposobnosti da se sagledaju rizici.
U svom delu „Studija o slikarstvu“ Leonardo da Vinči je napisao: „Dobar metod je povremeno otići i opustiti se … a kada se vratiš na posao, tvoj sud će biti sigurniji pošto ćeš, ako radiš neprekidno, izgubiti moć prosuđivanja“.

Potpuno angažovanje je stanje u kome se postižu najbolji rezultati. Kada nemamo dovoljno „mentalnih mišića“ da bismo postizali najbolje rezultate što možemo, moramo sistematično da gradimo kapacitet tako što ćemo se naprezati preko naše zone prijatnosti, a zatim se oporavljati. Učesnicima mog treninga „Moć efikasne komunikacije“ ovo je dobro poznato. U toku trodnevne obuke učesnici prolaze kroz novo, jedinstveno iskustvo koje se ogleda u umerenom i bezbednom(!) „guranju“ sebe izvan naših normalnih (uobičajenih) granica. U toku treninga, potrošnja energije je uravnotežena sa naizmeničnim obnavljanjem. Na taj način učesnici jačaju svoje energetske kapacitete na mentalnom, emocionalnom i duhovnom nivou. Ovakav metod rada pokazao se veoma uspešan – na kraju treninga osećaju unutrašnji mir, puni su pozitivne energije i optimizma i spremni za iskušenja koje donosi svakodnevni život.

Zašto je ovakav pristup važan? – zato što se učesnicima treninga „Moć efikasne komunikacije“ na taj način otvaraju novi vidici! – Komunikacija je umetnost, pošto je u njoj reč i o procesima uobličavanja koji mogu da se shvate i ostvare samo osećanjem i kroz doživljaj, dok intelektualno mogu da budu samo opisani. Snaga metodologije treninga „Moć efikasne komunikacije“, čija primena u praksi daje vredne rezultate, leži ne u njenoj širini, već u izoštrenoj dubini koja omogućava učesnicima seminara da za najkraće vreme dođu do suštine, bez obzira na njihov nivo obrazovanja, godine života i prethodno iskustvo u sličnim vrstama obuke.

Ako iskoristite potencijal treninga „Moć efikasne komunikacije“, iz korena ćete izmeniti vašu životnu (privatnu i poslovnu) realnost.

 

Moć efikasne komunikacije - detalj sa treninga. Beograd, april 2017.
Moć efikasne komunikacije – detalj sa treninga. Beograd, april 2017.

U toku aprila i maja meseca, vodio sam sedam grupa učesnika (šest u Beogradu i jedna u NIšu). Veoma sam zadovoljan načinom rada i ostvarenim rezultatima, negativnih povratnih informacija nisam imao, a utiske nekih učesnika (kontakti dostupni na zahtev), način na koji su doživeli ovo vredno i jedinstveno iskustvo, prenosim u nastavku:

 

Nakon prvog dana bila su pomešana osećanja onog što sam čuo spram onog što sam očekivao. Drugi dan je bio dosta zabavniji ali i teži, za mene jer je potpuno drugi pristup u odnosu na to kako rešavam svoje probleme, neprijatne situacije, nešto sasvim novo i drugačiji pogled na okolinu. Treći dan još ,,čudniji“ jer sam podvrgnut metodi koju nikada ranije nisam ni čuo ni video, osećaj za mene vrlo čudan, jer sam očekivao kako rešavati probleme svakodnevne, rutinski, a ovo je mnogo dublje, mnogo dublji pristup rešavanju problema, te sa ovakvim pristupom, verom u njega i redovnim upražnjavanjem, mislim da bi mnogi problemi bili rešeni pre nego bilo što i nastanu.
Zadovoljan sam novim načinom pronalaska rešenja i odgovora na unutrašnje borbe, svakako će mi stečeno znanje koristiti u životu, privatnom i poslovnom.
Hvala Vam na pruženom znanju!
Marko M.

,,Sveukupan utisak sa seminara je i više nego odličan. Vrlo jasan, konkretan, direktan, iskren stav, odnosno, konkretni primeri problema i njihovo rešavanje u realnosti. Prvi dan je ostavio najjači utisak, obzirom da nisam imala predstavu o kakvom seminaru je reč, a pogotovo koliko je efikasan i koliko, ako zaista želim, a želim, može da pomogne. Drugi i treći dan su bili nadogradnja i zaključak celokupne slike, i sigurno da ima još dosta neispričanih tema koje bih volela da čujem, ali ,,ne staju“ u ova tri dana.
Fenomenalna atmosfera tokom celog seminara, odličan, jak, skoncentrisan, motivisan predavač su doprineli da moji utisci budu i više nego odlični.
Svaka čast na održanom kursu, i radujem se budućim susretima i mogućoj saradnji.
S ljubavlju („zeleni“) 🙂 Nevena N.’

Ova radionica je veoma pozitivno uticala na mene. Mislim da ću unaprediti komunikaciju i na poslovnom i na privatnom planu (imajući u vidu da sam dosta toga naučila na seminaru). Za ova tri dana uspela sam da na mnogo neposredniji način upoznam kako sebe, tako i ljude oko sebe. Za predavača, Dragana, sve pohvale, bio si sjajan, poučan, duhovit, učinkovit i radujem se da i u budućnosti nastavimo našu saradnju i pohađamo nove radionice.
Katarina T.

Moć efikasne komunikacije - detalj sa treninga. Beograd, maj 2017.
Moć efikasne komunikacije – detalj sa treninga. Beograd, maj 2017.

Trening „Moć efikasne komunikacije“ će vam vratiti samopouzdanje i pružiti jasan putokaz kako da probleme u komunikaciji i međuljudskim odnosima rešavate sa pozitivnom energijom i moralnom snagom.
Prilično je rašireno uverenje da ako nađeš talentovanu osobu i opremiš je pravim veštinama za određeni zadatak, ona će postići svoj najbolji učinak. Praksa, međutim pokazuje da nije uvek tako. Energija je taj „faktor iks“ koji omogućuje da se talenat i veština zaista pokrenu.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s