Strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa je česta pojava. Istraživanja pokazuju da je jedan od najzastupljenijih. Ukoliko nije prisutan kod vas, siguran sam da u svom okruženju možete pronaći nekoliko osoba koje ga imaju.

Uklanjanje unutrašnjih barijera (negativnih i samosabotirajućih verovanja) je prvi korak u ostvarenju nekog cilja. Tako je na raznim životnim područjima, a tako je i u slučaju vašeg javnog nastupa – kada želite da održite uspešne prezentacije. To je logičan korak, tako da čudi da je u mnogim metodama zanemaren. Kako da ostvarite željeno ponašanje koje ćete ispoljavati, automatski, svaki put kada treba da držite prezentaciju?

Koraci promene su sledeći:

1. korak: upoznavanje i vrednovanje sopstvene unutrašnje prirode
2. korak: precizna identifikacija unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja
3. korak: uklanjanje unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja
4. korak: izgradnja identiteta uspešnog govornika (prezentatora)
5. korak: obuka o neophodnim veštinama za izvođenje uspešne prezentacije
6. korak: priprema vrhunske prezentacije
7. korak: izvođenje vrhunske prezentacije
8. korak: analiza izvođenja i koraci za poboljšanje

Gde ljudi greše? Pa, preskaču prva četiri koraka i odmah idu na obuku, jednu ili više njih, pokušavajući da na takav način, potiskujući barijere i negativna uverenja koja ih sabotiraju, da postanu uspešni govornici (prezentatori). To ne znači da su obuke koje oni pohađaju obavezno loše, već da u tom trenutku nisu za njih najoptimalnije. Očekivani rezultati na duži rok, po pravilu, izostaju, a kod osoba koje se odlučuju na ovakav vid ubrzanog, ali i neutemeljenog usavršavanja, javlja se nesigurnost, osećaj niže vrednosti, manjak realnog samopouzdanja ….
Često, nakon takvih obuka, u kratkom periodu, osoba i ako ostvari dobre rezultate, čini to preko jakog naprezanja. Obično je takvo naprezanje praćeno glavoboljama, visokim krvnim pritiskom, pojavom čira u stomaku ili iscrpljanošću i nedostatkom energije. Rezultati su vidljivi kratko vreme, a zatim se osoba vraća na svoj uobičajen način ponašanja. Po pravilu, gubitak samopouzdanja je prateća pojava. Optimalnost obuke je veoma važna za čoveka i ukoliko se preoptereti, to može da dovede do ozbiljnih poremećaja u njegovoj ličnosti. To se odnosi, ne samo na obuke javnog nastupa, već i na obuke u brojnim područjima. Velika je greška zatrpati čoveka većim teretom nego što može da nosi.

 

Ovakvih primera ima mnogo. „Svako može da bude šampion u prodaji automobila, usluga, kompjutera, osiguranja …“ Nije baš tako. Budite oprezni prema današnjim popularnim ponudama tipa „ovo svako može sam, ako uradi ovo i ono“ … Može svako, ali nikako istim teretom – po istoj meri i po istom obimu obuke.

Upoznavanje i vrednovanje sopstvene unutrašnje prirode, precizna identifikacija unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja, kao i potpuno, trajno i bezbedno uklanjanje unutrašnjih barijera i samosabotirajućih verovanja, sastavni je deo treninga „Moć efikasne komunikacije 2018“ . Za učesnike, ova obuka predstavlja vredno i potpuno novo iskustvo.

Jedna od karakteristika treninga “Moć efikasne komunikacije 2018” je optimalnost. Trening je namenjen eliti, sadrži ekskluzivna znanja koja nisu u ovoj formi dostupna na drugom mestu, ali, istovremeno, obuka je tako koncipirana i prilagođena da je mogu pohađati i vredne rezultate ostvariti svi, bez obzira na nivo obrazovanja, broj godina i prethodna iskustva u, po nazivu, srodnim obukama. Pri čemu, svaki učesnik obuke dobija optimalnu količinu znanja koja će ga usmeriti pravim putem uspeha, a neće ga, kako volim da kažem, sa preteškim teretom na leđima izvesti na široko polje izgubljene nade.

Danas, strah od javnog nastupa i druge barijere (negativni naboj i samosabotirajuća verovanja …), koje u sebi nosite godinama, možete ukloniti trajno, potpuno i bezbedno u vremenu koje se meri minutima.

To možete učiniti već na treningu “Moć efikasne komunikacije 2018” koji vodim 12-15. aprila u Beogradu. Vaš strah od javnog nastupa neće biti umanjen već, kao što potvrđuju iskustva učesnika ranijih obuka, biće potpuno i trajno otklonjen. To ne znači da ćete u budućnosti moći da imate odlične prezentacije bez pripreme i da uspešno diskutujete o temi za koju niste kompetentni, već da ćete prilikom izvođenja prezentacije, koju ste prethodno pažljivo pripremili, imati unutrašnji mir i stabilnost, bez unutrašnjeg negativnog naboja koji vas opstruira i bez obzira na brojnost i prirodu publike kojoj se obraćate.

 

Dobrodošli na obuku „Moć efikasne komunikacije 2018“!

Program obuke možete pogledati ovde.

 

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s