Izgradnja vrhunskog tima

Uspeh tima je mera ostvarenja timskih ciljeva. Ukoliko u timu škripi, rezultatu izostaju, iskustvo nam govori da je prvi na udaru vođa tima. Zato je važno da ispravno birate članove svog tima pre nego što vas otpuste.

Da li ste ikada angažovali nekoga ko je bio savršen na papiru – imao odličan CV, izgledao spektakularno na intervjuima, ali je postao katastrofalan kada ste pokušali da ga integrišete u tim, jer njegova prava priroda nije bila odgovarajuća?

Često nečiji CV i biografija nam govore da će ta osoba biti idealna za posao u vašem timu, a zatim kolaps(!). Kako možemo poboljšati naše postupke u procesu izgradnje tima? Kad god razmatrate izbor novih ljudi koje želite da uključite u svoj tim pokušajte da odgovorite na tri pitanja:

Da li mogu da rade posao? Ako su zaista kompetentni, poseduju setove veština i sposobnosti, to možete prilično brzo da utvrdite.

Da li će svoj posao raditi dugoročno? Odgovor na ovo pitanje je malo složeniji. Morate biti u stanju da shvatite šta su ciljevi osobe koju želite da uključite u tim, ali i da razumete njenu pravu prirodu i da li je timski rad i rast produktivnosti tima njenim uključenjem podržan ili ugrožen.

Da li su spremni (i sposobni) da se uključe u tim?
Razumevanje stvarnih potreba, želja i ciljeva kandidata za budućeg člana tima je kritično. Uz to, morate znati prirodu osobe i njene obrasce ponašanja. “Veliki igrači”, koje unutrašnja priroda, ili njihov pristup životu, dovode u sukob sa drugim sjajnim članovima tima, skoro uvek postaju „pogrešan izbor“. Spremnost i sposobnost uključenja u tim novog člana je krucijalna za rast produktivnosti tima. Kako to rešiti? Kako da znate kakva je vaša unutrašnja priroda i obrasci ponašanja, te kakva su unutrašnja priroda i obrasci ponašanja članova tima koji vodite?

Primer:  Može li se introvertna osoba postati efikasan prodavac usluga? Naravno, ali, da li će ona efikasno prodavati usluge dugoročno?

Primer: Može li ekstrovertna osoba postati uspešna u administrativnim poslovima koji ne uključuju komunikaciju sa drugim ljudima? Naravno, ali, da li će ona efikasno obavljati svoj posao dugoročno?

Odgovor u oba slučaja je “dugoročno NE”. Zašto? Ljudska priroda se retko menja.

Kada pronađete mesto u timu za osobu čiji je profil ličnosti kompatibilan i usmeren ka poslu koji treba da radi, čiji su ciljevi usaglašeni sa ciljevima tima i koja ima veštine neophodne za uspešan rad, imaćete “velikog igrača” u timu ukoliko može da prođe poslednje pitanje : Da li je spreman i sposoban da se uključi u tim?

„Ako postoji redak kvalitet uspešnog vođe tima, onda je to samosvest. Samosvest o vama i vašim obrascima ponašanja. Samosvest o razlici između vaših obrazaca ponašanja i obrazaca ponašanja članova tima koji vodite. Samosvest o međusobnom uticaju vaših obrazaca ponašanja na članove tima i obratno, o uticaju obrazaca ponašanja članova tima na vas kao vođu i na konačan uspeh u i ostvarenju ciljeva koji su postavljeni”.

Nauka je na ovo pitanje odgovorila. Danas su nam na raspolaganju alati koje možemo da koristimo u vođenju timova, a koji nam pomažu da naš tim dobro radi i postiže vrhunske rezultate. Ovi alati su sastavni deo online uživo seminara „Izgradnja i vođenje vrhunskog tima“ koji ću sa svojim kolegama, predavačima, voditi 24-25. oktobra.

Uspeh tima je mera ostvarenja timskih ciljeva. Ukoliko u timu škripi, rezultatu izostaju, iskustvo nam govori da je prvi na udaru vođa tima. Zato je važno da ispravno birate članove svog tima pre nego što vas otpuste.

Dobrodošli na trening “Izgradnja i vođenje vrhunskog tima”!

Za vas, učesnike ove obuke, pripremili smo najbolje i najsavremenije – naučno utemeljenu metodologiju, vrhunske predavače i najsavremeniju tehnologiju za saradnju unutar tima koja vam pomaže da performanse tima podignete na viši nivo.

Izgradnja tima visokih performansi je prvi segment ove ekskluzivne obuke. Program sadrži još tri segmenta: „Upotrebite pobednički sistem vođenja“, „Povežite ljude i resurse“ i „Ostvarite rast produktivnosti“.

Dragi prijatelji, da na kraju ovog posta podelim sa vama jednu lepu vest – predavač na predstojećem seminaru „Izgradnja i vođenje vrhunskog tima“ Miroslav Perić, doktorirao je 26. septembra, odbranivši doktorsku disertaciju „Upravljanje promenama u finansijama korporacije u funkciji unapređenja korporativnog upravljanja“ .

Na predstojećem online uživo seminaru „Izgradnja i vođenje vrhunskog tima“, govoriće o temi „Efikasne finansije i budžetiranje – važna performansa vrhunskih timova“

One thought on “Izgradnja vrhunskog tima

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s