Kako se lider pridružuje novom timu: 4 faze ulaska

Pristupanje novom timu nije lak proces, ono zahteva  određeno znanje i napore od strane novog lidera .

U ovom članku pisaću o dve stvari: šta da kažete priprvom susretu sa članovima tima i kako da uđete u tim kroz 4 faze ulaska.

Kako se predstaviti pri prvom susretu sa članovima novog tima?

Nećete imati drugu priliku da napravite prvi utisak.  Zato, vodite računa o svom izgledu i dobro razmislite o tome šta ćete reći članovima tima. Glavna stvar za vas je da postavite prijateljski ton i pokažete da ste posvećeni radu na zajedničkim ciljevima.

Jedan od načina upoznavanja sa članovima tima može da bude:

Samo javno recite:  „Pozdrav, kolege, drago mi je što vas sve vidim. Ne poznajete me, ja se zovem „Petar Petrović“, radiću kao šef odeljenja za prodaju. Moje radno mesto je ovde, ako sada imate bilo kakva pitanja, ili se ona naknadno pojave, rado ću odgovoriti na njih. „Na ivici radnog stola ostaviću svoje vizit karte i ako je nekome potrebna, neka je uzme. „

To je dovoljno za početak. U vreme ručka kupite malu tortu i počastite se sa kolegama.

4 faze pridruživanja novom timu

Da biste imali plodonosnu saradnju sa timom, u početku morate da uspešno prođete kroz 4 faze.

1. Na prvoj fazi, preporučujem vam da se upoznate sa radnim procesima organizacije , saznate odgovornosti svakog zaposlenog i otkrijete kako odeljenja u kompaniji međusobno deluju. Pored toga, ne ustručavajte se da odmah saznate kakva je situacija u stvarnosti. Često se pravila rada i opis odgovornosti članova tima u dokumentima razlikuju od stvarnih na terenu.

2. Napravite jasan plan delovanja za naredni mesec.  Kad se neko novi pridruži timu, to obično stvara određenu nervozu. Često, među zaposlenima nakon promene rukovodioca znaju da kruže glasine o smanjenju plata ili, drugim negativnim promenama koje “navodno” predstoje. To može da utiče negativno na verodostojnost i integritet novog lidera. Svi žele da znaju šta ćete promeniti i gde ćete usmeriti tim. Budite što otvoreniji i transparentniji u vezi sa tim pitanjima, prepoznajte ciljeve, odredite prioritete i podelite ih sa kolegama što je pre moguće. Ljudi osećaju manje nemira kada razumeju širu sliku i kada mogu da vide gde stvari idu.

3. Treća faza je uspostavljanje kontakta.  Već ste se upoznali sa svim kolegama, ali sada je potrebno da, koliko je moguće, lično odvojite vreme za razgovor sa svakim od njih. S vremena na vreme pozovite članove tima na privatni razgovor i saznajte šta ih motiviše. Često se događa da uloga pojedinca u timu nije takva da on u potpunosti koristi svoje veštine ili da ga motiviše da bude u svom najboljem izdanju. Analizirajte šta rade i kakva su im očekivanja. Ovo će stvoriti dobru osnovu da izgradite snažan sistem motivacije .

4. U četvrtoj fazi, morate biti sigurni da je upravljačka vertikala pouzdana.   Pokažite svoj autoritet odmah. Izgradite šemu interakcije tako da će vam članovi tima biti prijatelji, ali da, istovremeno, slede vaša uputstva, poštuju pravila rada u timu i daju svoj puni doprinos ostvarenju timskih ciljeva. Neka zaposleni shvate da je  vaš tim poput mehanizma : vođa je veliki točak, a članovi tima su manji točkići. Čim veći „točak“ počne da se okreće, manji točkovi počinju da se vrte sve brže. Samo u ovom slučaju mehanizam će raditi na željeni način. Naglasite da je rad svih članova tima (točkova) važan – problem sa okretanjem jednog točka, može da uspori, ili, potpuno zaustavi ceo mehanizam.

Ova 4 koraka će vam pomoći da se brže i uspešnije pridružite novom timu. Želim vam uspeh na novoj poziciji!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s